DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA

Karwina 07.02.1998r. Czechy

Na Pana diecie jestem od 3 miesięcy. Przed rozpoczęciem diety miałam 6,87 mmol cholesterolu, a teraz po upływie 3 miesięcy mi wyskoczył na 8.15, a HDL jest 1,86 mmol. Jestem z tego powodu trochę speszona, bo na dodatek pojawiła mi się glykemia - 6,01 mmol, czego nigdy przedtem nie było. Po 3 miesiącach diety ustąpiły dolegliwości żołądkowe, uregulował się stolec, mniej mnie bolą stawy. Ciśnienie obniżyło się, ale tylko troszeczkę - ostatnio było 150/90. Mam 64 lata. Proszę o radę jak mam dalej postępować.  Przed  rozpoczęciem  diety  lekarz  ordynował  mi  tabletki „na cholesterol” a mnie przy tym bolał żołądek. Mówiłam mojemu lekarzowi o diecie optymalnej, nie jest jej przeciwnikiem, sam nawet zaczął ją stosować, ale teraz nad moimi wynikami niedowierzająco kręci głową. Wykrzykniki stawia i nad moim 6,01 cukru. Czekam na radę od Pana.

Irena Golaszowska z Czech

O podobnych problemach już pisałem i wyjaśniłem, że ogólny poziom cholesterolu u ludzi stosujących żywienie optymalne nie ma żadnego znaczenia, jeśli poziom cholesterolu dobrego (HDL) jest wysoki, a trójglicerydów niski. Pisałem również, że poziom glukozy we krwi u człowieka powinien wynosić średnio 110-120mg% i że tak jest prawidłowo. Poziom glukozy we krwi u pani

(na czczo) wynoszący 6,01mmol, co w przeliczeniu na mg% wynosi poniżej 110, jest poziomem prawidłowym i byłby taki, gdyby nawet był nieco wyższy.

Organizm człowieka żywiącego się optymalnie glukozy nie chce i nie potrzebuje . Więc nie trzeba mu jej dostarczać w ilości większej, niż to jest potrzebne średnio około 0,8g/kg wagi ciała na dobę.

SPIS ARTYKUŁÓW